Niet gecategoriseerd Leestijd: 1 minuut, 33 seconden

Leerlingen winnen 8 van de 15 landelijke literaire Duitse vertaalprijzen

Jaarlijks is er een landelijke literaire vertaalwedstrijd van het Duits naar het Nederlands, georganiseerd door de Deutsche Internationale Schule in Den Haag. Bij deze 32e editie sleepten leerlingen van het Coenecoop College maar liefst 8 prijzen in de wacht, namelijk de 15e, 14e, 13e, 12e, 10e, 8e, 7e en 4e plaats. Ook wonnen we de 1e prijs voor het literair parcours, dus van de 15 prijzen die er nationaal vergeven werden, is dit een enorm goed resultaat!

Ook voor deze editie werden de leerlingen geënthousiasmeerd om mee te doen met deze landelijke literaire vertaalwedstrijd. Het ging hier om een passage uit het boek van de Duitse schrijver Dirk Brauns, die geboren is in Oost-Berlijn en nu in de omgeving van München leeft. Hij is lang correspondent in Peking en Warschau geweest en schreef o.a. voor "die Woche" en de "Berliner Zeitung". Tevens is hij auteur en heeft hoorspelen, reportages, theaterprojecten en romans geschreven. De te vertalen literaire passage kwam dit jaar uit "die Unscheinbaren" (2019).

Op 25 april was het zover dat onze prijswinnaars van de vertaalopdracht uitgenodigd werden door de Haagse gastheren van de Deutsche Internationale Schule. Onze leerlingen moesten om 16.30 uur aanwezig zijn voor de tweede ronde. Het af te leggen literair parcours moest ter plekke, onder toezicht van de jury, worden volbracht. Dit was anders dan de voorgaande jaren, omdat er toen een creatieve opdracht bij de inzending toegevoegd moest worden, maar omdat ChatGPT en AI de wereld aan het veranderen zijn, hebben de organisatoren een nieuwe weg ingeslagen met het testen van de kennis rondom de literatuur, de schrijver en Duitsland. Het ging hier dan ook om een quizronde die te maken had met het boek en diens achtergrond en over Duitsland in het algemeen. Ook hier werd enorm goed gescoord. Met Selma Doudouh en Rozemarijn de Boer werden we zelfs eerste op dit onderdeel! Wat een prestatie!